Nieuwe getuige liquidatieproces Passage midden jaren ’90

AMSTERDAM –  De nieuwe getuige van het Openbaar Ministerie in het liquidatieproces Passage heeft maandag verklaard dat hij midden jaren ’90 onder anderen van drugsbaron Henk Rommy heeft gehoord wie er verantwoordelijk zijn voor vijf afrekeningen in 1993. Rommy zou zelf de opdrachtgever zijn geweest van een dubbele moord in Antwerpen, die eveneens in het kader van Passage wordt behandeld

De getuige, de 63-jarige W., behoorde destijds tot het misdaadnetwerk van Rommy, die momenteel een lange celstraf in de Verenigde Staten uitzit. Tot dat netwerk behoorde eveneens Mohamed ‘Moppie’ R., die binnen Passage een van de mannen is die van de zaken uit 1993 wordt verdacht. R. stond in nauw contact met W. De getuige zegt dat ook R. met hem over de liquidaties heeft gesproken.

W. kwam begin dit jaar te spreken over de liquidatiezaken toen hij als getuige werd gehoord in een andere zaak. Hij zou ongeveer 15 jaar geleden betrokken zijn geweest bij een tweetal beschietingen van een villa in Vinkeveen. Justitie heeft deze zaak in onderzoek. In ruil voor zijn verklaringen in Passage heeft het OM hem toegezegd dat W. niet in voorarrest wordt genomen voor die zaak.

Van Moppie R. heeft W. vernomen dat diens toenmalige criminele vriend Jesse R. ook betrokken is geweest bij de liquidaties in 1993. W. kent R. niet persoonlijk.

De zaken in 1993 gaan over de moord op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonnie van Maurik, de moord op drugshandelaar Henie Shamel en diens vriendin in Antwerpen en de liquidatie van twee jonge Joegoslaven bij de Ouderkerkerplas. Volgens W. zouden de Joegoslaven de toenmalige vriendin van Moppie R. hebben beledigd dan wel bedreigd.

 

Leave a comment