Voorzitter van de Hells Angelsstichting Harold Böhne liet weten dat de Hells Angels geen geweld willen.

UPDATE  In de Scheldestraat in Amsterdam-Zuid zijn gisteravond laat 56 leden van de Molukse motorclub Satudarah opgepakt. Zij zijn aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. ME en hulpdiensten waren massaal uitgerukt. Alle verdachten zitten nog vast.

Rond tien uur gisteravond controleerde een aantal politieagenten de groep in de Scheldestraat, op grond van een door burgemeester Van der Laan afgevaardigd noodbevel. Die had bepaald dat degenen die niet in Amsterdam woonden, de stad moesten verlaten onder begeleiding van de politie.

Confrontatie
In eerste instantie verliep die controle zonder incidenten. Totdat de leden massaal door de gevormde linies doorbraken, wat uitmondde in een confrontatie met de ME.

Er werd met flessen, tafels en stoelen gegooid. Vier politiemensen liepen daar lichte verwondingen bij op variërend van kneuzingen, blauwe plekken en een snijwond.

Een ME-peloton, eerder werkzaam bij de voetbalwedstrijd Ajax-Twente, werd ter assistentie geroepen. De verdachten zijn rond middernacht allemaal opgepakt en afgevoerd met een GVB bus.

Ontsnappen
Tijdens de aanhoudingen probeerden een aantal te ontsnappen via de achterzijde van de in de Scheldestraat gelegen horecagelegenheden. Ook daar werden aldus enkele aanhoudingen verricht.

Messen en vuurwapens
Ter plaatse werden later twaalf messen aangetroffen. Bij de insluiting bleken twee verdachten een kogelwerend vest te dragen en in de tuinen achter de panden werden later nog twee vuurwapens gevonden. Of deze daar zijn achtergelaten door de motorclubleden wordt onderzocht.

Het gebied rond de Scheldestraat en een deel van de A10 West zijn een tijd lang voor verkeer afgesloten geweest. 

Volgens de eerste berichten op Twitter zou het gaan om rivaliserende motorbendes die met elkaar op de vuist zijn gegaan. Dat is volgens de politie niet juist. De politie controleerde de motorrijders wel vanwege de problemen tussen een aantal motorclubs in Nederland. Maar bij deze confrontatie waren  geen andere motorbendes betrokken.

Bendeoorlog
De politiecontrole heeft te maken met eerdere berichten over de twee grootste motorclubs van Nederland, de Hells Angels en de Satudarah Motorclub, die verwikkeld zijn in een machtsstrijd. De politie vreest dat, in navolging van bloedige confrontaties in het buitenland, ook in ons land een bendeoorlog dreigt. De controle richtte zich dan ook op het vaststellen van de identiteit.

Voorzitter van de Hells Angelsstichting Harold Böhne zei vandaag niets af te weten van een confrontatie. ‘Wij horen ook net als iedereen dat er een zooitje van die gasten is gearresteerd. Wij waren zelf niet in de stad en wisten niet dat Satudarah zou komen.’ Geruchten over spanningen tussen de beide motorclubs noemt hij opgeklopt.

Normen en waarden
Böhne geeft wel toe dat er een ‘meningsverschil over normen en waarden binnen motorclubs’ bestaat tussen de Hells Angels en Satudarah. Volgens Böhne laat Satudarah leden toe ‘die niet kunnen motorrijden en geen motor hebben’, waardoor Satudarah volgens hem geen echte motorclub meer is. ‘Dat is prima, maar dan scheiden onze wegen. We willen niets meer met hen te maken hebben.’

Verder liet Böhne weten dat de Hells Angels geen geweld willen. ‘Het is rustig in Nederland. Dat willen we graag zo houden.’

Satudarah werd in 1990 opgericht in Moordrecht en is uitgegroeid tot een landelijke organisatie met tien afdelingen.

One Response to “Voorzitter van de Hells Angelsstichting Harold Böhne liet weten dat de Hells Angels geen geweld willen.”

  1. Dat is toch die uitlegt over wat een pannekoek is op die clip?

Leave a comment