Zuiver doelpunt Engeland afgekeurd, Duitsland zwijmeld en gaat door.

De knal van Lampard ging via de onderkant van de lat duidelijk over de doellijn maar de arbiter liet doorspelen. FOTO'S AFP/AP/REUTERS/EPA

UPDATE  BLOEMFONTEIN – Duitsland staat vanmiddag na de eerste helft van de achtste finale op het WK tegen Engeland met 2-1 voor. De Engelsen mogen zich echter bestolen voelen, want een zuiver doelpunt van Frank Lampard, acht minuten voor rust, werd niet toegekend door scheidsrechter Jorge Larrionda uit Uruguay.

var id2 = '0.4082178624269557';

Op de BBC werd al gesproken van een terugbetaling van de rekening van de WK-finale Engeland – Duitsland uit 1996, toen de Engelsen door een doelpunt van Geoff Hurst via de onderkant lat scoorden en de wereldtitel wonnen. De bal was echter nooit achter de lijn geweest, zo toonden tv-beelden later. Het is één van de meest beroemde en omstreden doelpunten uit de voetbalgeschiedenis

ScreenShot099

Miroslav Klose profiteerde na twintig minuten van weifelend optreden van de Engelse verdediger Matthew Upson (1-0). Na ruim een half uur verdubbelde Lukas Podolski de score. Opnieuw stond de defensie van Engeland daarbij te schutteren. Upson bracht Engeland in de 37e minuut terug in de wedstrijd met de 2-1.

Een minuut later verdween een schot van Lampard via de onderkant van de lat achter de doellijn alvorens de Duitse doelman Manuel Neuer de bal in zijn handen pakte. De arbitrage, onder wie grensrechter  Espinoz uit Uruguay, liet echter doorspelen, terwijl de bal de doellijn ruimschoots was gepasseerd. (ANP/BVDL)